LED is een afkorting voor ‘Light Emitting Diode’ en is een elektronisch component die licht opwekt als het voorzien is van stroom. Wanneer de LED wordt voorzien van elektriciteit, dan worden de atomen in één van de materialen aangestoten tot een hoger energieniveau. Deze atomen hebben in deze situatie teveel energie en moeten de energie kwijt. Dit gebeurt doordat de atomen elektronen afstaan aan het andere materiaal in de chip. De reactie hiervan is het ontstaan van licht. Led kent vele toepassingen, zoals terreinverlichting, sfeerverlichting, in de auto en nog veel meer. Fagerhult.com is expert op het gebied van terreinverlichting en legt ons uit hoe het precies zit.
Waarom is LED vaak duurder dan normale verlichting?
De prijs van LED verlichting is afhankelijk van de kwaliteit van de lamp. Voor LED met een hoge lichtopbrengst wordt vaak gekozen voor een complex fabricageproces. Daardoor is de LED over het algemeen duurder als de kwaliteit beter is. Eén van de factoren die hierbij een rol spelen is de hoge ontwikkelingsprijs. Wat hier tegenover staat is dat je de inkoopkosten binnen 2 tot 3 jaar kunt terugverdienen. De oorzaak hiervan is de lagere energieverbruik en de duurzaamheid van LED verlichting.
Hierdoor zul je ieder jaar een aardig bedrag op je energiekosten besparen.
Natuurlijk kun je LED verlichting ook gewoon dimmen, mits dit staat aangegeven. De techniek van de LED bepaalt of en hoe de LED gedimd kan worden. Wat hier vaak bij gebruikt wordt is de LED driver/dimmer.
Wat is eigenlijk het voordeel van LED verlichting?
Verlichting is één van de grootste kostenposten waar vaak ook het meest op kan worden bespaard. Gezien LED lampen erg energie zuinig zijn, een lange levensduur hebben, zelden warm worden en zonder aanpassingen op normale fittingen passen zijn ze eigenlijk de perfecte vorm van verlichting.
Het bericht Leuke weetjes over LED verlichting verscheen eerst op Takecareonline.nl.